Poziv na anketu - dodatni doprinos od 3,5%.

Postovani pomorci,

Nazalost i dalje traje kriza zaposljavanja hrvatskih pomoraca na brodovima u medjunarodnoj plovidbi od 2009 i offshore sektoru od 2014. Uz to potraznja za vjezbenicima, a koja je uvijek nazalost niska, u posebnom je padu od druge polovice 2016 bez naznake poboljsanja.

Hrvatska generira broj potencijalnih vjezbenika koji se ne mogu plasirati na trziste, cekanja na prvi ukrcaj sve su duza.

U nacionalnom interesu je zadrzati pomorski identitet, broj zaposlenih pomoraca i njihove prihode, te citav niz pravnih subjekata koji se naslanjaju i zive posredno ili neposredno od te grane industrije.

Mi u udruzi posrednika CROSMA smatramo da bi u svrhu promocije i opstojnosti tog dijela pomorske industrije subvencioniranje svih vjezbenika ucinilo zanimljivijim hrvatskog pomorca postojecim i potencijalnim brodarima i vjerojatno potaknulo vece zaposljavanje istih nakon vjezbenickog staza. Mi iz udruge odavno ne naplacujemo nase usluge za ukrcaj vjezbenika i time se u tu svrhu odricemo nase posrednicke provizije za tu uslugu.

S obzirom da je tesko ocekivati da ce drzava pronaci sredstva kojima bi se pokrili troskovi kadeture predlazemo uvodjenje dodatnog doprinosa od 3,5% na osnovice za doprinose pomoraca iz kojeg bi se vjezbenici u potpunosti subvencionirali, odnosno bili besplatni, a novci iz fonda isli poslodavcu/brodaru.

Jasno je da je to jos jedan obavezni izdatak kojeg bi placali mjesecno dok ste na brodu, dakle kao i druge doprinose – no smatramo da taj iznos ne bi bio prevelik teret, a s njime bi mozda pomogli da vasi sinovi, rodjaci, prijatelji i svi oni koji krecu Vasim stopama dobiju posao, nastave karijeru i time sprijece odumiranje hrvatskog pomorca i ovog tradicionalnog zanimanja kojeg njegujemo stoljecima.

Da bi ispunili ANKETU mozete kliknuti na Vas cin (rank) i dobiti cete iznos doprinosa kojega bi placali na mjesecnoj razini dok ste na brodu. 
Odaberite SLAZEM SE ili NE SLAZEM SE. Glasaj!

Hvala Vam na sudjelovanju u anketi.